***


Житіє мученика Албана Британського (III – поч. IV).

Мученик Албан Британський [Веруламський], за переказами, постраждав бл. 209 року у місті Веруламіє. З ІХ століття це місто називається Сент-Олбанс, на честь святого. Нині це північне передмістя Лондона.
Згідно з Бідом Високоповажним, мученик Албан постраждав під час гоніння Діоклетіана, інші джерела відносять його мучеництво на час правління Септимія Сєвєра. Розповідь про мучеництво святого Албана запозичена Бідом з третьої, останньої редакції "Страстей святого Албана" (Passio Albani), виявленої В. Мейєром наприкінці XIX ст.
Біда так описує його мучеництво:
... Тим часом Діоклетіан на сході та Максиміан Геркулій на заході розоряли церкви і переслідували та вбивали християн удесяте після Нерона. Це гоніння було тривалішим і лютішим, ніж усі попередні, бо тривало без перерв десять років, супроводжуючись спаленням церков, гоніннями невинних і стратами мучеників. Також і Британія здобула тоді велику славу своїми сповідниками Божими.
Під час переслідування постраждав святий Албан. Фортунат у своїй "Похвалі дівам", де він перераховує блаженних мучеників, що прийшли до Господа з усього світу, говорить про нього: "Славний Албан, родючій Британії мешканець". Коли безбожні правителі видали жорстокі едикти проти християн, Албан, який тоді ще був язичником, дав притулок якомусь клірику, який утік від переслідувань. Коли він побачив, що цей клірик дні і ночі проводить у постійних молитвах і чуваннях, благодать Божа зійшла на нього, і він став наслідувати свого гостя у вірі та благочестя. Дізнавшись незабаром істину про спасіння, Албан відкинув морок ідолопоклонства і став щирим християнином. Коли згаданий клірик уже прожив у нього кілька днів, до нечестивого правителя тієї області дійшли чутки, що в домі Албана ховається ще не відданий страти сповідник Христа, і він велів своїм воїнам розшукати його. Коли вони прийшли до будинку мученика, святий Альбан сам вийшов до воїнів замість свого гостя, накинувши на себе його вбрання, тобто плащ. У цьому плащі його, міцно зв'язавши, спричинили до суду.
Сталося так, що в той час, коли привели Албана, суддя якраз підносив жертви демонам (за християнською традицією Біда скрізь іменує язичницьких богів демонами). Побачивши Албана, він розлютився від того, що його одновірець посмів зрадити себе воїнам і наразитися на велику небезпеку заради прихованого їм гостя. Він наказав підвести Албана до зображень демонів, перед якими стояв, і сказав йому: "Ти вважав за краще приховати у себе бунтівника замість того, щоб видати його воїнам, щоб він поніс заслужене покарання за хулу, що зводиться їм на богів; за це ти сам зазнаєш кари , Якою він уникнув, якщо відкинеш звичаї нашої релігії ". І святий Албан відкрито оголосив себе перед ворогами віри християнином, не злякавшись погроз правителя, і, озброївшись на духовну лайку, сміливо відкинув його наказ.
Тоді суддя спитав його: "З якої ти сім'ї та якого роду?"
Альбан відповів: "Що за справу тобі до мого роду? Якщо ти бажаєш дізнатися про мою віру, то я християнин і готовий виконати обов'язок християнина".
Суддя сказав: "Я вимагаю, щоб ти назвав своє ім'я; говори ж негайно".
Він відповів: "Батьки мої назвали мене Албаном, і я присягаюсь завжди служити і поклонятися істинному живому Богу, який створив усе, що існує".
Суддя в гніві вигукнув: "Якщо хочеш насолоджуватися дарами вічного життя, принеси жертви великим богам".
Албан відповів: "Жертви, що ви приносите демонам, не допоможуть жертвуючим і не вгамують бажань і прохань тих, хто молить. Навпаки, ті, хто поклоняються цим ідолам, будуть покарані в пекло на вічні муки".
Почувши це, суддя розлютився і наказав бичувати святого сповідника Божого, сподіваючись, що під ударами той ослабне і втратить твердість духу, що виявилася в його словах. Албан же, підданий найжорстокішим мукам, зносив їх терпляче і навіть радісно в ім'я Господа. І суддя, побачивши, що муки не змусили його зректися християнської віри, наказав стратити його смертю.
Коли його вели на страту, він підійшов до швидкої річки (мається на увазі річка Вір), що протікала між міською стіною і ареною, де треба було йому постраждати, і побачив там безліч людей обох статей і всіх звань і віків, які зійшлися - без сумніву , за промислом Божим, - щоб бачити блаженнішого сповідника і муки


.jpg_7.jpg
Мученик Албан Британський
(III ст. – початок IV ст.)
empty